Tervetuloa Kovesjoelle!

Kovesjoki sijaitsee Lounais-Parkanossa valtatie 23:n varrella.

Kyläalueen muodostavat viisi pienempää kyläaluetta Raivala, Laksonkylä, Laholuoma, Kirjaskylä ja Kuusijärvi.

Laaja Kovesjoen seutu on vahvasti maaseutumaista aluetta.

Maisema muodostuu monipuolisista maastoista – peltoalueista, metsistä, soista, vesistöistä ja aluetta halkovista teistä.

Toiminta ja palvelut

Arkea ja yritystoimintaa Kovesjoella
Kovesjoella on noin 200 asukasta ja lisäksi noin 150 kesäasukasta. Kuten moni muukin maaseutumainen alue Suomessa, myös Kovesjoen kylä on joutunut sopeutumaan maaseudun rakennemuutokseen. Useimmat palveluista saadaan Parkanon keskustasta, autolla ajaen nykymaailman näkökulmasta kuitenkin aivan kohtuullisen matka-ajan noin 20 minuutin ulottuvilta. Päiväkoti, koulut, ja terveydenhuoltopalvelut sijaitsevat Parkanon keskustassa.

Kovesjoen alueella harjoitetaan monipuolista yritystoimintaa – muun muassa metallin alihankintaa, metsäkone- ja maanrakennusurakointia, puutavaran sahausta ja jatkojalostusta sekä henkilö- ja tavaraliikenteen kuljetusta. Perinteisen maatalouden osalta kylällä toimii edelleen kymmenkunta karjatilaa ja joitakin kasvinviljelytiloja – useimmat niistä sivutoimisia. Myös hevosia löytyy monilta tiloilta!!

Kovesjoen kyläyhdistys ry
Kovesjoen kyläyhdistys ry on perustettu vuonna 1997 palvelemaan koko laajan Kovesjoen alueen kylätoimintaa. Toiminnan keskiönä on Kovesjoen kylätalo. Rakennus on toiminut aiemmin Raivalan kouluna ja se on rakennettu vuonna 1897 ollen koko Parkanon toiseksi vanhin koulurakennus. Koulu toimi rakennuksessa vuoteen 1969, jonka jälkeen se oli alueen pienempien kylien yhteisessä käytössä noin kolmen vuosikymmenen ajan.

Vuonna 2000 Kovesjoen kyläyhdistys osti rakennuksen Parkanon kaupungilta ja vuosina 2003-2006 kyläyhdistys teki talkootyönä rakennukseen mittavan peruskorjauksen. vv.2015-2022 on talkootyönä kunnostettu talon lattiat salissa ja ruokailutilassa. Lämmityksenä  ovat 2 ilmalämpöpumppua ,sekä lämmitettävä uuni ja sähköpatterit.

Kylätaloa myös vuokrataan erilaisiin käyttötarkoituksiin – syntymäpäivä- ja sukujuhliin, häihin sekä kokouksiin.

VUOKRAHINNASTO

Kesäaika 1.5 – 30.9 Viikonloppu koko talo ilman ulkorakennuksia = 300 €, ulkorakennuksien kanssa = 350 € .  Koko talo Päivävuokra  130 €, Keittiö ja kabinetti 80€ < 6 h.

Talviaika 1.10 – 30.4 Koko talo = 350 € viikonloppu. Kabinetin päivävuokra keittiön käyttömahdollisuudella 100 €  ( 6 h)  . Koko talon päivävuokra 150 €.  ( Lämmitettynä)

Käytössä on Liesi, Jääkaappi, Kylmiö, Teollisuus astianpesukone Metos, Astiasto n 100 henkilölle. Kahvinkeitin, mikro ym. Siivouksesta peritään eri hinta. Vuokrauksesta voi sopia tarkemmin kovesjoenkylayhdistys@gmail.com tai Pj Riitta Raiskio puh. 0500 333 493 ja Sihteeri Helena Ahonen 044 3657 436.

Kyläyhdistyksen toimintaa
Nykyisin kyläyhdistyksen vuotuiseen toimintaan kuuluu muun muassa pääsiäiskokon poltto, kesätanssit, pihaseurat, myyjäiset ja pikkujoulut. Lisäksi joka toinen vuosi alueen metsästysseura Kovesjoen Erämiehet ry on järjestänyt kylätalolla hirvipeijaiset. Lisäksi tiloissa kokoontuvat kansalaisopisto ja 4H-kerho lähes 30 kertaa vuodessa.  Piha-alueella on lasten leikkipaikka keinuineen.  Pihaan on rakennettu ulkorakennuksen jatkoksi 50 neliön kevytrakenteinen ja valoisa oleskelutila.

Kyläyhdistyksen toiminta pyörii talkootyönä ja yhdistykseen voi kuulua kuka tahansa. Jäsenmaksu 10 € vuodelta.  Jäsenmäärä v. 2022 oli n. 160

 

 

Yhteystiedot


Kovesjoen kyläyhdistys ry
Puheenjohtaja Riitta Raiskio, puh. 0500 333493
Kuusijärventie 724, 39620 KOVESJOKI

Sihteeri / rahastonhoitaja Helena Ahonen 044-3657 436

Kylätalon osoite:
Laholuomantie 180, 39620 KOVESJOKI

sposti. kovesjoenkylayhdistys@gmail.com

facebook: Kovesjoen kylätalo

Etäisyyksiä Kovesjoelta (vt 23:n ja Laholuomantien risteyksestä Raivalassa)
Parkanoon 16 km
Jämijärvelle 16 km
Ikaalisiin 26 km
Kankaanpäähän 26 km
Karviaan 28 km
Tampereelle 78 km
Poriin 78 km
Helsinkiin 260 km

Katso täältä tiedot Kovesjoen paikallisista yrityksistä.

Historia

kovesjoki historia 001Kylän vanhimmat talot mainitaan kirkonkirjoissa 1700-luvulla ja ne kuuluivat siihen aikaan Ikaalisten seurakuntaan ja emäpitäjään.

Alueen kyläjaon muodostivat tuolloin Raivalan ja Sydänmaan kylät.

Vanhimpia taloja olivat muun muassa Takaviita, Alajoki, Koveslammi, Laholuoma, Hakomäki, Kortteus, Kuusijärvi ja Kuusiluoma.